Meer bestellen = Meer korting!
Bijna 90% van de vrouwen heeft last van het premenstrueel syndroom (pms). Iedere maand hebben ze te maken met lichamelijke en/of emotionele ongemakken tijdens de menstruatie. Spontane huilbuien, wisselende stemmingen, dof gevoel in de rug en menstruatiepijn komen vooral vaak voor.
De eisprong
Iedere 4 weken zorgt het lichaam voor een eisprong. Dit gebeurt ongeveer 500 keer in je leven. Rond de 10e dag na de menstruatie komt er een eicel vrij. Als deze bevrucht wordt komt de eicel via de eileiders in de baarmoeder terecht. In de baarmoeder wordt baarmoederslijmvlies opgebouwd om de eicel in te kunnen nestelen. Ondertussen veranderen de hormoonspiegels in het lichaam. Wanneer de eicel niet bevrucht wordt dalen de hormoonspiegels weer en word en de eicel en het baarmoederslijmvlies uitgescheiden.
Ongemakken tijden menstruatie
Uit onderzoek is gebleken dat hormonen de grootste rol spelen bij menstruatie ongemakken. Vooral de hormonale veranderingen in de tweede helft van de cyclus zijn van invloed. Na de 14e dag van de cyclus stijgt de hoeveelheid progesteron in het bloed zeer snel en voor de menstruatie zakt het heel snel. De veranderingen van het progesterongehalte vormt de oorzaak van deze ongemakken. Tijdens de menstruatie trekt de baarmoeder zich samen, dat geeft vaak een vervelend gevoel in de onderbuik. Ook kan er een dof gevoel in de rug en spieren ontstaan. Menstruatieklachten duren meestal een paar dagen en kunnen heel vervelend zijn.
De meest voorkomende symptomen zijn:
Menstruatieklachten verminderen
Warmte: Een warme kruik of pittenzak doet wonderen. Leg er een zowel tegen je buik als tegen je rug. Ook kan een warm bad of een lange warme douche helpen.
Voeding: Drink genoeg water en thee. Venkelthee, duizendbladthee, gemberthee, paardenbloemthee, basilicumthee, engelwortelthee, saliethee en pepermuntthee staan er bekend om dat ze klachten kunnen verminderen. Drink niet te veel cafeïne en alcohol.
Zorg er voor dat je suikergehalte op peil blijft, eet daarom regelmatig een lichte maaltijd of gezond tussendoortje. Kijk uit met chocolade, dit bevorderd stemmingswisselingen. Eet veel groene groentes, essentiële vetzuren, ijzerrijk en calciumrijk voedsel.
Sporten: Een goede bloeddoorstroming verminderd de klachten. Sporten maakt je hoofd leeg waardoor je minder last van stemmingswisselingen zult hebben en je krijgt meer energie.
Maak het je comfortabel: Draag comfortabel zittende kleding waar je je prettig in voelt. Geef jezelf een zachte massage over je buik of laat je partner zacht over je rug wrijven.
Natuurlijke medicatie: Medicijnen en pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben. Let er daarom op dat je natuurlijke middelen kiest. Deze bevatten ingrediënten zoals soya isoflavonen, chaste tree en dong quai extracten. Deze natuurlijke ingrediënten helpen bij het verminderen van wisselende stemmingen en prikkelbare gevoelens tijdens de menstruatie.