Meer bestellen = Meer korting!
De overgang is een fase in het leven van de vrouw waarin de menstruatie verminderd en uiteindelijk wegblijft. Deze periode vindt meestal plaatst tussen het 45e en 60e levensjaar. Voor veel vrouwen gaat deze periode gepaard met een aantal vervelende lichamelijke klachten.
Wat is de overgang?
Iedere vrouw ondergaat in de overgang een aantal veranderingen. Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding en maakt de vrouw minder hormonen aan. Er ontstaat een wisselende oestrogeenspiegel door veranderingen in de rijping van de eicellen. Uiteindelijk stopt de rijping helemaal, en daalt de oestrogeenproductie. Door de verminderde oestrogeenproductie worden vervelende verschijnselen veroorzaakt die voor de vrouw niet erg prettig zijn. De overgang duurt gemiddeld 4 jaar, maar dat verschilt per persoon. Wanneer een vrouw echter voor haar 40e levens jaar al in de overgang raakt spreken we van een vervroegde overgang. De symptomen zijn het zelfde maar verschijnen eerder dan normaal.
Overgangsklachten
Bekende klachten die tijdens de overgang kunnen ontstaan zijn:
Na de overgang kun je last krijgen van andere lichamelijke klachten. Doordat er minderhormonen worden aangemaakt kan de vagina droger en de huid daar dunner worden. Dit kan pijn veroorzaken bij het vrijen, ook wel dyspareunie genoemd. Ook kun je last krijgen van vaginale afscheiding, jeuk of blaasontsteking. Sommige vrouwen krijgen last van incontinentie problemen door slijtage en de verminderde oestrogeenproductie. De baarmoeder, urinebuis, blaas of endeldarm kan verzakken door verlies aan spierkracht.
Overgangsklachten verminderen
Wanneer u rekening houdt met uw alledaagse eetpatroon kunt u al een groot deel van de klachten verminderen. Naast het aanpassen van je dagelijkse voeding kun je gebruik maken van natuurlijke middelen die een positieve invloed kunnen hebben op de vrouwelijke hormonen en zorgen voor een goede doorbloeding van de organen.