Meer bestellen = Meer korting!
Veel Nederlanders hebben een paar kilo’s te veel. Een klein laagje vet is niet meteen overgewicht en met overgewicht heb je niet automatisch obesitas. In dit artikel bespreken we wat een gezond gewicht is en wat obesitas precies inhoudt.
Wat is een gezond gewicht?
Of je een gezond gewicht hebt wordt bepaald met de Body Mass Index (BMI). Deze geeft de verhouding tussen je gewicht en lengte aan. Wanneer deze verhouding uit balans is heb je onder- of overgewicht.
Het BMI berekenen is een methode die toegepast kan worden op de gemiddelde mens. Sporters die veel spieren hebben, hebben niet altijd iets aan deze methode. Dit komt omdat de methode geen rekening houdt met de verhouding tussen spiermassa en vetmassa. Omdat spieren meer wegen dan vetmassa kan het zijn dat een fanatieke sporter een te hoog BMI gehalte heeft, terwijl de verhouding vetmassa en spiermassa eigenlijk prima is.
Je BMI berekenen
De BMI waarde wordt berekend door de volgende formule: Gewicht : Lengte x Lengte = BMI waarde.
Voorbeeld: iemand met een lengte van 170 en een gewicht van 65kg. 1,70 x 170 = 2,89. 65: 2,89 is 22,5.
In onderstaand overzicht kun je zien welke BMI waarde gezond is.
Ondergewicht = BMI lager dan 19
Gezond gewicht = BMI tussen 10 en 25
Overgewicht = BMI tussen 25 en 30
Obesitas = BMI tussen 30 en 40
Morbide Obesitas = BMI boven 40
Middelomtrek berekenen
Naast een goede BMI waarde is ook de omtrek van je middel belangrijk om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Een te grote omtrek geeft aan dat je te veel vet op je buik hebt. Te veel buikvet wijst ook op te veel vet rond de organen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat deze verminderd kunnen functioneren.
De omtrek van je middel meet je met een flexibel meetlint. Meet tussen de onderkant van de ribben en de bovenkant van het bekken, om de middel heen. Adem uit terwijl je meet.
In onderstaand overzicht kun je zien of je omtrek goed is.
Goed = bij mannen minder dan 94 cm en bij vrouwen minder dan 80 cm.
Iets verhoogd = bij mannen tussen 94 en 102 cm en bij vrouwen tussen 80 en 88 cm.
Te hoog = bij mannen boven 102 cm en bij vrouwen boven 88 cm.
Wat te doen bij obesitas?
Obesitas heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. Er is niet alleen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en suikerziekte. Ook hebben mensen met obesitas meer kans op atrose, kanker, (lage) rugpijn, spierpijn, slaapstoornissen en depressies.
Obesitas is niet gemakkelijk te genezen. Wanneer er sprake is van een eetprobleem of slechte eetgewoonte is dit moeilijk te veranderen. Hierbij komt dat obesitas kan leiden tot een slecht lichaamsbeeld en laag zelfbeeld. Dit kan leiden tot depressieve klanten waardoor het voor de patiënt nog moeilijker is niet toe te geven aan slechte gewoontes.
Allereerst is het belangrijk dat je het probleem zelf erkent. Schaam je er niet voor en zoek professionele hulp. Ernstig overgewicht en obesitas kun je niet alleen aan, een professional kan je hierbij helpen om op een gezonde manier lichaamsvet te verliezen en af te vallen.
Tip: Schrijf in een dagboek op wat je allemaal eet, hoeveel je beweegt en welke gevoelens je hierbij hebt. Dit kan je helpen de oorzaak van het probleem te vinden.
2Fas, Bodyfirm, Suikerblok, Fitslim, Obesigard